Geodata Bulletin | tijdschrift
In 1990 besloot ik een eigen tijdschrift voor Geografie-onderwijs & ict op de markt te brengen. In de bestaande tijdschriften zag ik geen artikelen over het gebruik van ict in de aardrijkskundeles. Binnen mijn Stichting Geodata heb ik in totaal 11 nummers uitgebracht. Alle artikelen schreef ik zelf, ik deed zelf de DTP-opmaak en liet het kopiëren bij de Copyshop in Groningen. Ik plakte de postzegels en verstuurde alle nummers naar de abonnees. Het aantal abonnees groeide gestaag en al snel groeide het werk me aardig boven het hoofd. Elke twee maanden een blad vullen bleek een uitdaging. Bedenk dat er toen nog geen world wide web was en dat papier het enige medium was om lesideeën uit te wisselen. Interesse in het gebruik van computer was groeiende.
Eind 1991 werd ik gebeld door Ben de Pater, hoofdredacteur van het KNAG-tijdschrift Geografie-Educatief, of ik daar niet redacteur bij wilde worden. Dat kwam op het juiste moment en ik heb nog vele jaren (1992-1998) vele artikelen geschreven voor dit prachtige tijdschrift. Wat rest is een stapel nummers van mijn eigen tijdschrift. In de artikelen liet ik zien hoe ik de computer gebruikte in mijn eigen dagelijkse lespraktijk.
Voorbeelden van artikelen die in de loop van de jaren verschenen:
- Zorg om het water; waterschapssimulatie
- Meteo Consult laat zien waar het regent
- Met leerlingen op reis door de Randstad
- De aardrijkskundedocent en de tekstverwerker
- Reflexbestand Europese Gemeenschap
- De Ede-Flop
- Asterix als geograaf
- Werken met Videotex
- Maak zelf een quiz voor leerlingen met Prep
- Pc Globe versie 4.0
- Geografische informatie in oude jongensboeken
Steeds meer van de onderwerpen werkte ik uit in boekwerkjes, die ik weer verkocht aan geïnteresseerde abonnees. Sommige van deze uitgaven werden zelfs echte boeken. Zie hieronder een aantal voorbeelden van de kleiner uitgaven. Onder 'Boeken' zijn grotere uitgaven terug te vinden.
Het lespakket 'Stadsvernieuwing Groningen' stamt nog uit het DOS-tijdperk (1988). In die tijd zelf een mooie opmaak toevoegen was op de computer toen nog een hele klus. GeoBytes was een project met uitgeverij Meulenhoff, waarmee we onze tijd ver vooruit waren. Steeds meer docenten gingen werken met het tekstverwerkingsprogramma WordPerfect.