Projecten | Hardware Museum


Weggooien van spullen is niet moeilijk. Het bewaren van de juiste dingen is veel moeilijker. Gelukkig heb ik een goede hand van het bewaren van de juiste spullen uit het verleden. Op het gebied van hardware heb ik inmiddels een leuke verzameling.

In eerste instantie heb ik in mijn kantoor in  2008 te Zuidhorn een echt 'museum' ingericht, bestaande uit een reeks vitrinekasten in de hal op de eerste etage. Na mijn vertrek bij DRP als directeur, heb ik mijn verzameling meegenomen en toon nog slechts de kleine apparaten in de hal van mijn kantoor aan huis. Daarnaast heb ik ook een verzameling thuiscomputers: ZX Spectrum, Philips P2000, Sony MSX, Commodore 64, Atari en meer. Ook bezit ik oude audio-apparatuur, waarvan vrijwel alles nog goed werkt.

In dit overzicht een selectie van aparte en interessante apparaten. Kies rechts wat je wilt zien. Klik hiervoor op 'Hardware Museum' en kies dan daaronder een item:

Boven: 2017 | Rechts: 2019.
Dit is wat ik bewaard heb van het museum: alleen de kleine items.


Voorbeelden van apparatuur

Snappy | analoge videobeelden

Halverwege de jaren '90 gebruikte ik een Snappy voor het digitaliseren van analoge videobeelden. De Snappy ging in een zogenaamde parallelle poort van een computer met Windows 3 of '95. Met tulppluggen kon je daar een analoge videorecorder op aan sluiten. Op deze manier kon je stills (losse beelden) digitaal op de computer opslaan en gebruiken.

Later gebruikte ik webcamsoftware die elke minuut een beeld maakte en die via een FTP-verbinding online zette. Als je de HTML-pagina dan instelde op elke minuut te verversen, kreeg je de idee van een live Webcam. De camera zette ik daarvoor op een statief. Helaas ging de camera steeds na een paar minuten vanzelf uit, dus helemaal handig werkte dat niet.

Ik ondersteunde daarbij mijn online spreekuur. Later gebruikte ik een echte webcam. Alle duizenden beelden daarvan bezit ik nog.


Sony | FM Data Receiver

RadioText leek in de jaren '90 een grote toekomst tegemoet te gaat. Zoals Teletekst via tv's werd verstuurd, zou Radiotext het medium gaan worden voor het sturen en ontvangen van nieuws in tekstvorm, direct vanuit de ether. Helaas is het niets geworden en had ik al snel weinig aan dit apparaat, al kon je er met een hoofdtelefoon ook mee naar de radio luisteren.

Radiotext wordt nog steeds gebruikt. Zo krijg je bij radiozenders als Radio 2 en Skyradio, in de auto, de titels te zien van de nummers die ze draaien. Er wordt als het ware een tekstspoor meegestuurd met het audiosignaal.


HP iPAQ PDA

Mijn eerste echte PDA na mijn experiment met de Philips Nino was de iPAQ van het bedrijf HP. Dat was een aardig apparaat, maar ook die gebruikte ik uiteindelijk weinig.  Ik was nog steeds niet zo ver dat ik mijn agenda geheel digitaal ging gebruiken.

Ik heb tot enkele jaren terug nog steeds met een papieren versie gewerkt. Voordeel van een agenda was dat je er direct je aantekeningen in kon maken en je een archief ervan aanlegde. Nu kun je niet meer anders, maar rond het jaar 2000 lag dat allemaal nog wel wat anders.

Alles dat je op een PDA deed, doe je nu via je telefoon en dat ook nog handiger en sneller


Philips NINO handheld computer

Eén van de vele ontwikkelingen van Philips die geen succes waren. In navolging van de opkomst van PDA's (personal digital assistants) van bedrijven als Palm, bracht Philips in 1998 een type uit met daarop Windows CE als besturingssysteem. In principe een goed idee, maar CE bleek nog niet klaar hiervoor, Alles werkte traag en er waren veel updates nodig om het systeem uiteindelijk een beetje te laten werken.

Er zit een pennetje in waarmee je het scherm kon bedienen.


Sony Walkman

De walkman is een grote uitvinding van Sony. Het maakte het mogelijk al lopende en fietsende muziek te luisteren. Op een cassettebandje kon 2x 45 minuten muziek. Ontwikkelingen als USB-sticks en de iPod maakten een definitief einde aan dit apparaat. Anno 2018 is er een kleine revival. Veel vijftigers en zestigers bezitten nog honderden cassettes. De cassette zelf is een ontwikkeling van Philips vanaf 1963 geweest. De eerste walkman kwam in 1979 nop de markt.

Ik bezit meerdere types walkmans. Mooiste was een type met 'autoreverse' zodat je 90 minuten achtereen kon luisteren, zonder het bandje handmatig te moeten omdraaien.


Telefoon | Orange SPV

Orange was een telefoonmaatschappij, die qua telefoons ging voor de eigen route. De SPV (later Classic geheten) was vanaf 2002 exclusief bij Orange verkrijgbaar en had al meer functies dan de toenmalige andere telefoons, zoals die van Nokia. Hij werd gebouwd door HTC. Groot nadeel vond ik dat de camera van de telefoon een apart inplugbaar blokje was. Had je die niet bij je, dan kon je niet fotograferen. Het waren de eerste telefoons op basis van Windows Mobile. Mijn ervaringen daarmee waren niet goed. Ik koos al snel daarna voor de allereerste Android-telefoon, de Google G1.


Google G1, de allereerste Android-telefoon

Een wonderbaarlijke fijne telefoon. Mijn eerste kennismaking met Android. Het was toen nog onduidelijk of dat wat kon worden. Het uitschuifbare QWERTY-toetsenbord beviel goed. Een stuk groter en handiger dan wat BlackBerry in die tijd kon bieden. Ik had (heb nog) ook een rubberen toetsenbord, waar ik hem in kon klikken en dan kon typen. Sinds deze telefoon ben ik nooit meer van Android afgegaan. Ook deze telefoon werd door HTC gemaakt, net als mijn Orange SPV. Kwam uit in 2008. Bijnaam was: The Dream. Was al voorzien van onder meer GMail, Google Maps en YouTube. In april 2009 waren er wereldwijd al meer dan een miljoen van verkocht.


Sony minidisc

In 1992 bracht Sony de minidiscspeler op de markt. Zeer populair in Japan, maar in Europa deed het niet zo veel. Je kon er digitaal mee opnemen en dat was ideaal voor het afnemen interviews. Het werd echter niet de door Sony verwachte opvolger van de walkman. Er kwamen al snel USB-sticks met hoofdtelefoon, die veel handiger in gebruik waren. Er paste 80 minuten aan muziek of geluidsopnames op één disc. Daarmee zou het een concurrent hebben kunnen worden van de compact disc, waarmee Philips kwam. De laatste won echter de concurrentiestrijd; met glans.