Mijn gebruikte camera's | 1995-heden
Ik bezit al mijn digitale camera's, gekocht vanaf 1995, gelukkig nog. Hieronder per gebruikte camera wat op- en aanmerkingen. Van alle camera's zijn voorbeeldfoto's opgenomen in deze site.
Google Pixel 8 PRO | 2023-heden
Speciaal voor de geweldige camera, ben ik van Samsung overgestapt op de Pixel 8 PRO. Hiermee maak ik op dit moment zo'n 10-15.000 foto's per jaar. De camera heeft mij niet teleurgesteld. Ook de video-opnames zijn prima.
Samsung S9, S20 en Sony DSC-HX400V | 2018-2023
Voor de dagelijkse foto's gebruik ik op dit moment mijn Samsung S20 (telefoon), die prima foto's maakt. Voor reportages en speciale sessies, zette ik sinds 2018 een tijdje een automatische camera van Sony in. Deze heeft ook wifi aan boord en kan via een app worden bediend. Aan de foto's wordt via GPS ook de locatie toegevoegd. 50x optische zoom is iets dat telefoons niet kunnen bieden. Dit zijn allemaal zaken die extra mogelijkheden bieden en soms ook echt nodig zijn.
SAMSUNG S2, S5 en S7 | 2012-2018
Inmiddels heb ik mijn digitale camera's vaarwelgezegd en fotografeer ik vrijwel alleen nog direct met mijn telefoon. De foto's zijn van voldoende kwaliteit om af te drukken in een fotoboek of om ze online te gebruiken.
CASIO Exilim EX-H2G | 2011-2013
Dit was een wonder van techniek, met een display die ook de locatie op een kaart weergaf en GPS-aanduiding in de foto's. De 10x optische zoom, maakte dat alle foto's haarscherp werden. Helaas weinig meer gebruikt, doordat de camera in telefoons steeds beter werden. Ook na 2013 nog wel eens gebruikt.
CASIO Exilim FH 20 | 2010-2011
Na een tijdlang zoeken naar een goede nieuwe camera, en een miskoop achter de rug met de Canon 450, eindelijk weer een camera gevonden waar ik weer jaren mee vooruit kon. Supersnel gereed voor gebruik, goede foto's binnen zonder flits, erg goede filmpjes, mooie kleuren, erg snel [40 fps], batterijen die weer eens lekker lang mee gaan: alles top.
GOOGLE HTC1 | 2008-2010
Hoe kan een zo puike telefoon (de allereerste Android telefoon!), voorzien worden van zo'n slechte camera? Helaas heb je vaker je telefoon bij je dan je camera. Ik schiet dus regelmatig wat foto's met de ingebouwde camera van de G1. Geen flits, geen tegenlichtcorrectie mogelijk, slechte foto's in huis: eigenlijk alles slecht. Maar als telefoon: 100% super en daardoor ging hij pas na drie jaar weg. Filmen ging ook goed, maar ook daarvan is de kwaliteit erg matig. Wel weer erg leuk in combinatie met programma's als Kiq.
CANON 450D | 2009
Deze camera heb ik een paar jaar 'geprobeerd te gebruiken'. Het is mijn grootste miskoop ooit. Gekocht naar aanleiding van een reeks van goede recensies. Spiegelreflex zou nu 'klaar zijn voor het digitale tijdperk'. In de praktijk bleek het allemaal tegen te vallen. Vooral de kleuren waren erg onecht en dat was niet eenvoudig te corrigeren. Het gemis van het niet kunnen filmen en een reeks van onhandige elementen, maken dat ik deze camera snel ter zijde heb geschoven. Meestal pakte ik gewoon de Fuji-camera weer. De camera was traag in gebruik. Het extra batterij-pack werkte als een lomp aanhangsel, terwijl je er amper extra batterijduur voor terug kreeg. De batterijen waren steeds schandelijk snel op. Ik ging terug verlangen naar het analoge tijdperk, waarbij je jaren deed met de batterij in de camera. De lenzen waren te duur voor de kwaliteit die je er voor kreeg. Pas na lang doorvragen bleek dat andere gebruikers ook niet zo tevreden waren, maar 'zoiets geef je toch niet toe', was meestal de reactie. Recensiesites ben ik daarna anders gaan lezen.
SONY K8001 | 2007-2008
Een fijne telefoon is pas een succes als die een goede fotocamera bezit. Bij het uitkomen van de K800i had deze telefoon één van de beste 3,2 Megapixel camera's in huis [op dat moment]. Daar heb ik dan ook duizenden foto's mee gemaakt. Vooral fijn dat je eigenlijk de hele dag een goede camera bij de hand had, zonder een enorm toestel te moeten meesjouwen. Zelfs op enkele vakanties geen andere camera dan deze mee gehad en heb daar geen spijt van gehad. Mijn dochter gebruikte hem anno 2010 nog dagelijks voor het maken van eigen foto's.
FUJI Finepix S602Z | 2003-2007
Met deze camera heb ik de meeste foto's tot nog toe gemaakt, zo'n 20.000. De camera was heel betrouwbaar en heeft een uitstekende optische zoom van 6x. Alles is handmatig in te stellen en opslag gebeurt op een 1 GB kaartje. Deze camera gebruikte ik zeker zes jaar.
SONY DCR PC 100 | 2001-2003
Op het moment dat mijn Mavica eigenlijk niet langer bruikbaar was en ik eigenlijk geen geschikte opvolger kon vinden, heb ik eerst een paar jaar deze video-fotocamera gebruikt. Foto's werden opgeslagen op een zogenaamde Memory Disk. De kwaliteit van de foto's was matig. Voordeel was wel dat ik naast het maken van foto's ook digitaal kon filmen. De camera het ik nog lang gebruikt, maar dan enkel om te filmen.
SONY MAVICA FD91 | 1999-2001
Dit is mijn meest favoriete camera tot op heden geweest. Helaas sloeg de camera op diskettes op, zodat je bij de hoogste resolutie één diskette per foto nodig had. Ik heb er zo'n 10.000 foto's mee gemaakt, vrijwel altijd in een grootte van 640x480 pixels. De camera was zijn tijd ver vooruit: video-opnames (paar seconde mogelijk), handmatige scherpstelling, analoge zoom en een uitstekende lens. Het opslagmedium was er de oorzaak van dat ik uiteindelijk moest overstappen.
CANON ION RC260 | 1995-1998
Deze Canon-camera is de mooiste foto-camera die ik ooit heb gehad. Dat geldt niet voor de beeldkwaliteit, maar puur voor de vormgeving. Half jaren '90 had je er ook nog bekijks mee, want wie had er nu een digitale fotocamera? Foto's werden als BMP of TIFF opgeslagen op 1,5" tapes. Ik had zo'n 10 tapes, die elk een aantal foto's konden bevatten. De vormgeving van het apparaat was super, maar echt snelheid zat er niet in, omdat er werd opgeslagen op kleine tapes. Foto's werden daarna door een kabel naar een speciale insteekkaart overgebracht naar de pc. Je kon de foto's zodoende ook maar via één specifieke pc verwerken. In mijn geval was dat een Windows 486-pc.