WinToets 3 | 2002 - 2008


Tot december 2007 is versie 3.1 PRO als meest actuele versie uitgeleverd geweest. Deze versie was verkrijgbaar sinds 1 september 2005. Elke vier weken is er jaar in jaar uit een update verschenen, steeds gratis te downloaden indien je instelling een jaarlicentie had. Versie 3.1 is begin 2008 opgevolgd door versie 4.0 en die weer door versie 5.0 in 2015.  

Opzet van versie 3.1:

[1] DATABASE. Het programma is opgezet om verzamelingen toetsvragen en opdrachten (tientallen soorten) te beheren in een database. Aan die vragen en opdrachten koppelde je (maximaal 25 verschillende) trefwoorden (= metadata) en verder commentaren en alle soorten van bronnen. 

[2] FILTEREN. Op basis hiervan filterde je delen uit. Hiervoor zaten er diverse keuzemogelijkheden ingebouwd, van at random vragen selecteren tot selecteren via een uitgebreide query.

[3] EXPORTS. De uitgefilterde delen kon je afdrukken op papier, wegschrijven naar html, digitaal afnemen in een netwerk of binnen ons (toenmalige) cms Jinny of exporteren naar een elektronische leeromgeving of schrapkaartsysteem. WinToets was en is het enige toetsprogramma, dat deze mogelijkheden had verenigd in één programma. Het kon wegschrijven naar vele elo's/lms-en. Voor het afdrukken was er een wizard, met tientallen instelmogelijkheden.

Sleepvraag: afbeeldingen op afbeelding

Audiovraag met geluiden als antwoord

Er waren twee typen calculators ingebouwd

Uitgebreide analyses achteraf

Via het onderdeel WinMenu kon in het netwerk een boomstructuur van op te starten toetsen aangemaakt worden.
Omdat je ook andere bronnen kon aanroepen was het een soort van offlime lms.


Het programma bood de mogelijkheid na afname volautomatisch een certificaat aan te bieden. Het kreeg vraagvormen die aspecten van gaming bevatten en bleek ideaal voor gebruik binnen de muziekles. Omdat het aantal mogelijkheden steeds groter werd, schreef ik er bij elke nieuwe versie een cursusboek bij. Sinds versie 2 zijn die verkrijgbaar geweest bij uitgeverij Instruct. We hebben daar vele duizenden van verkocht en de boeken werden standaard gebruikt binnen de trainingen, zoals gegeven door Jori Mur en Jolien Vennink. Idee was dat na de training, elke docent direct beschikte over een cursus- en naslagboek.

Er waren uitgebreide cursusboeken, zowel voor beginners als voor gevorderden.