Verwarmen van je huis | legio mogelijkheden


Informatie: er zijn vele manieren hiervoor: VR- en HR-ketel, elektrisch, via een airco, warmtepomp, combi's met warmtepomp, via het warmtenet, via stook van pellets, volledig elektrisch en meer. Stoken op alleen gas verdwijnt. In opkomst is de warmtepomp, een combinatie van een airco-unit (buiten) met een HR-ketel (binnen). Stook via open haard en pellets zal op termijn verboden worden, in verband met de vervuiling die dit oplevert. Woon je in een flat of appartement of je huurt? Dan is een warmtepomp meestal geen optie. Kijk dan of er een warmtenet in de buurt is.

Warmtepomp (all electric): met een HR++ cv-ketel bespaar je veel meer gas dan met je oude ketel. Bovendien werkt deze altijd samen met een zonneboiler of warmtepomp. Zo ben je optimaal voorbereid op de toekomst! Voordat je het type warmtepomp kiest, zijn er verschillende belangrijke zaken die je moet overwegen: Is de tuin geschikt voor het graven van een voldoende diep boorgat? Is de woning op de juiste manier geïsoleerd? Om het verwarmingssysteem effectief te laten zijn, is het essentieel dat uw huis goed geïsoleerd is. Werkt dit ook in de winter? Zelfs tijdens de wintermaanden zit er nog warmte-energie in de bodem, de lucht en in het water. Een warmtepomp kan die warmte ook bij vriestemperaturen (tot -20°C) onttrekken om je van energie te voorzien.

Combi ketel-warmtepomp (hybride): Voor een hybride warmtepomp heb je doorgaans voldoende aan 5 tot 7 (extra) zonnepanelen. Bij de all-electric warmtepomp doe je er verstandig aan zeker 7 tot 9 (extra) zonnepanelen te installeren. Daarmee ben je in principe verzekerd van een volledige compensatie voor de hogere vraag naar elektriciteit.

Prijs: Voor een volledig elektrische warmtepomp ben je, afhankelijk van het type warmtepomp, tussen de 9.000 en 25.000 euro kwijt inclusief subsidie en installatie. Met een lucht-water warmtepomp ben je het goedkoopst uit, met een grondgebonden warmtepomp het duurst.

Een hybride warmtepomp kost ongeveer 6.000 euro inclusief installatie. Met een nieuwe cv-ketel erbij ben je zo'n 8.000 euro kwijt. De bedragen gelden voor een hybride warmtepomp met een vermogen van 4 kW. Dit vermogen is in de meeste woningen voldoende.

Elektrisch verwarmen: er bestaan volledig elektrische ketels. Die gebruiken zoveel stroom, dat de meterkast daarvoor moet worden aangepast. Ook is de netbeheerder niet heel blij hiermee. Wil je plaatselijk wat bij verwarmen, plaats van een infrarood paneel. Infraroodpanelen verwarmen niet de hele ruimte, maar stralen de warmte naar de plekken waar je zit of bezig bent. Ze verwarmen dus gericht, en dat kan energiezuiniger zijn.

Prijs infraroodpaneel: van euro 100-300


Een hybride warmtepomp

Een infraroodpaneel