Koken in huis


Informatie: van het gas gaan we definitief af. Koop dus geen gaskookplaat meer. Van de elektrische kookplaten is inductie het zuinigst in energiegebruik. En voor het opwarmen van gerechten is de magnetron energie-efficiënter dan de oven. Een snelkookpan bespaart 50-70% aan kooktijd en energie.

Prijs inductie: Inductiekookplaten zijn te koop van € 200 tot € 2.400, afhankelijk van de grootte (het aantal kookzones), de functies en het merk. Gemiddeld kost een kookplaat zo'n € 600.


Kookplaat met vier kookzones

  • Verhit eten niet langer dan nodig is, en kook in weinig water met een deksel op de pan. Hiermee bespaar je energie.
  • Een deksel op de pan zorgt voor 2 tot 3 keer minder energieverbruik.
  • Gebruik niet te veel water als je kookt. Een klein laagje water – zodat het niet droog kookt – is voldoende. Daardoor blijven ook meer vitamines behouden.
  • Voorkom voedselverliezen tijdens de bereiding door bijvoorbeeld van aardappelen en bepaalde groenten meer op te snijden. Denk aan schillen en stronken.
  • Kook niet meer dan nodig, en weeg af hoeveel je precies nodig hebt.
  • Koken voor meerdere personen of meerdere dagen is energiezuiniger, omgerekend per persoon.
  • Kies een pan die past bij de hoeveelheid die je bereidt. Zet de pan ook op een bijpassende pit, dus waarbij de pan de pit helemaal bedekt.
  • Koken op half gas of laag gas zorgt voor een 60% lager energiegebruik. Bij sommige gerechten kun je de kookplaat of de oven al uitzetten voordat de bereidingstijd om is. Denk aan eieren, pasta of rijst die in heet water nagaren.
  • Gebruik de heteluchtstand van de oven in plaats van de conventionele stand met boven- en onderwarmte. Dat is zuiniger.
  • Kies bij voorkeur voor een elektrische bron op groene stroom. En onderzoek de mogelijkheid om te stoppen met koken op gas. Aardgas is een fossiele brandstof die eindig is en zorgt voor CO2-uitstoot. Elektriciteit komt (deels) uit hernieuwbare bronnen en is minder belastend.

Bron: Voedingscentrum.nl