WinToets 5 | 2015-2023


Versie 5.0 is al in 2010 in ontwikkeling genomen en pas in juni 2015 definitief uitgekomen (...). Nadat we eerst een versie 4.1 hadden bedacht te maken, is toch besloten er 5.0 als nummer aan te plakken. De vernieuwingen waren dan ook groot: WYSIWYG-editor en HTML5-export. Deze versie verving versie 4.0 die ruim zes jaar lang was doorontwikkeld. Versie 5.0 was gratis voor gebruikers van versie 4.0, voor dezelfde subversie. Inmiddels zijn Quayn (cloud) en WinToets (offline) geheel aan elkaar gekoppeld.

Er zijn dan drie versies beschikbaar: PRO, EXPERT en de nieuwe SUITE. Deze laatste versie bevat ook alle hulpprogramma's voor onder meer het maken van game-vragen en alle koppelingen met Quayn. Versie 5.0 werkt nauw samen met onze online oplossing Quayn en instapprogramma QuizPlanet. Je kon offline rechtstreeks opslaan in het online Quayn.

Naast de eerder al eerder beschikbaar gekomen WTFlash 4.1-player, is al snel een volledig opnieuw opgebouwde HTML5-versie van de player ontwikkeld. Programmeur van deze player: Paul Swennenhuis. Veel van wat in 5.0 zou uitkomen, is in de loop van de jaren al in versie 4.0 ingebouwd of aangepast, zoals de webplayer op basis van Adobe Flash voor online afname, die dus alweer achterhaald raakte. Quayn en WinToets 5.0 ondersteunen al snel standaard een HTML5-player. 

WinToets 5 zou in 2020 worden opgevolgd door QuaynOffline en zou voornamelijk het online Quayn gaan ondersteunen met: afdrukken, conversie, import en export en genereren. De nieuwe eigenaar heeft echter eind 2029 besloten, enkel nog maar voor online te gaan. Waar we toen alweer jaren aan hadden gewerkt, is dus nooit meer op de markt gekomen.


De allerlaatste versie van WinToets: versie 5.0

Deze versie 4.1 heeft geen enkele klant ooit gezien

Versie 4.1 is uiteindelijk uitgekomen als versie 5.0. Niemand heeft met deze versie 4.1 gewerkt en is dus ook nooit door een gebruiker gezien. Daaronder een blik op de toenmalige FlashPlayer, die alweer jaren geleden is vervangen door een HTML5-WebPlayer. Deze laatste player is ook opgenomen in ons online toetsprogramma Quayn, de online opvolger van WinToets. Omdat de players gelijk waren, was er geen uiterlijk verschil tussen online en offline afname.

We kregen steeds meer grote bedrijven als klant, die in verband met het gevaar voor spionage, enkel offline hun personeel wilde laten toetsen. Steeds vaker werden we een oplossing voor instellingen met grote (online) toetsproblemen.

Doordat onze versies eigenlijk bij elke Windows-update wel bleven werken, werd er diverse Afrikaanse landen nog lang met onze oudere versies gewerkt, zeker de versies die weinig van de pc aan werkkracht vereisten.

Een adaptieve toets, onderdeel van een promotietraject.

Een hotspot met meerdere op te klikken plekken.

Tientallen exports, zoals hier naar itslearning.

Onze toegankelijkheid
Waar wij tot de overname van DRP altijd om bleven geroemd, was onze toegankelijkheid. Als iemand belde en bij Leida of Janet vroeg om mij, dan kregen ze mij. Wilde men de helpdesk, dan kreeg men Miriam of Nick en die zorgden ervoor dat mogelijke vragen snel werden beantwoord en problemen direct werden doorgesproken met één van de programmeurs. Soms liepen die direct bij mij langs met een voorstel en zaten mogelijke wensen binnen een week alweer in een update. De vrager kreeg dan direct een nieuwe setup toegestuurd en andere gebruikers vonden de verbeteringen dan terug in een reguliere update. In het programma zat contextgevoelige help, die zo uitgebreid was, dat je na afdrukken er meerdere boekwerken mee gevuld zou hebben. Deze help werd continu uitgebreid. Omdat die online stond, was die ook voor offline-gebruikers altijd up-to-date.