Mijn (vorige) Muziek Top 2500 | statistieken

Is een lijst helemaal klaar, dan is het leuk om eens te zien hoe die is opgebouwd. Uit welk jaar ko0men de meeste nummers? Of uit welk land? Wat is de verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke artiesten?


ARTIESTEN OP ALFABET
Wie wel eens zijn/haar cd's heeft gesorteerd zal het al wel zijn opgevallen: er zijn meer popartiesten waarvan de naam met een S begint, dan met een P. Zie hieronder het overzicht op artiestnamen per letter in het alfabet. Nutteloze informatie, maar toch grappig om te zien.

 


VERDELING OVER DE JAREN
Bij een eerdere lijst heb ik al aangegeven waarom er na 1985 een dip zit in het aantal nummers dat ik daarna per jaar heb opgenomen: ik werkte niet meer in een platenzaak en ging voor het eerst full time aan het werk. Daarna is het aantal nummers dat ik per jaar op neem, vrijwel gelijk gebleven: zo'n ruim 30 per jaar.


Onderstaand overzicht laat zien dat ik houd van de traditionele pop en rock uit de westerse landen. De UK en US en daarna NL leveren de meeste nummers. Woon je willekeurig in welk ander land van de wereld, dan zal de lijst er direct totaal anders uit zien. Anders gezegd: mijn lijst toont een typisch 'nederlandse-oudere-jongere-witte-man' overzicht. 


MAN VERSUS VROUW
Bij de Top 2000 van radio 2 is jaarlijks een discussie over de over-aanwezigheid van mannelijke artiesten in de lijst. Slechts 16% van de nummers daarin is door een vrouw gezongen. Ik had zelf de idee dat dat in mijn lijst wel mee viel, maar ook daar meer mannen (1553) dan vrouwen (580). In 68 nummers zingen een man en vrouw in een duet en verder heb ik 299 instrumentale nummers opgenomen (vooral synthesizer en minimal music). In mijn lijst is dus ongeveer 25% V of M/V en 65% M of M/V. In 12% van mijn nummers wordt niet gezongen.

N.B. Een band van mannen waarin een vrouw de zangeres is, telt als V. Een nummer als 'Nothing breaks my heart' van Mark Ronson en Miley Cyrus, telt mee als M/V.


ARTIESTEN MET VEEL NUMMERS 
Als je enkel kijkt naar mijn top 10 van veel opgenomen artiesten, dan zou je kunnen zeggen dat ik een wat verouderde smaak heb; erg hangend aan de jaren '70 en '80. Kijk je echter iets verder, dan zie je dat in mijn lijst ook veel zeer recente artiesten zijn opgenomen: zoals The Unthanks, Ófafur Arnalds en Haevn. Ook de jaren '90 en de jaren '0 zijn goed vertegenwoordigd: Red Hot Chili Peppers, Saybia, Adele, Stereophonics, Elliot Smith, R.E.M., The Editors, The Smashing Pumpkins en uit Nederland bijvoorbeeld Moke, The Nits, Case Mayfield, Ellen Ten Damme en Anouk. Omdat nummers jaren moeten rijpen voordat ik ze hoog in de lijst zet, overheersen wel de artiesten van al weer wat langer geleden.

Zie hieronder alle artiesten die met 8 of meer nummers in de lijst zijn opgenomen.